- Enkele EU landen hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen.
- Polen, Bulgarije en Finland weigerden op de eisen van Moskou in te gaan om importeurs via roebelrekeningen bij Gazprombank voor gas te laten betalen.
- Brussel heeft richtlijnen opgesteld over hoe Russisch gas kan worden gekocht zonder dat de sancties worden overtreden, maar de uitleg blijft vaag.
- Lees ook: Hoe ziek is Poetin? Een tijdlijn van de gezondheidsproblemen van de Russische president
Duitsland en Italië hebben hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen zonder daarbij de sancties tegen Rusland te overtreden. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat daarover overleg met de Europese Unie is gevoerd.
De eis van Rusland om buitenlandse kopers in roebels te laten betalen voor gas heeft voor beroering in Europa gezorgd. Europese regeringen willen een harde lijn trekken tegen Moskou over de oorlog in Oekraïne, maar verschillende lidstaten zijn sterk afhankelijk van Russisch gas.
Polen, Bulgarije en Finland weigerden op de eisen van Moskou in te gaan om importeurs via roebelrekeningen bij Gazprombank voor gas te laten betalen. Daarop zijn leveringen aan die landen stopgezet. Andere lidstaten zijn niet of nog niet bereid om de essentiële leveringen van gas kwijt te raken.
Brussel heeft richtlijnen opgesteld over hoe Russisch gas kan worden gekocht zonder dat de sancties worden overtreden. Maar de uitleg blijft vaag, vooral ook omdat bedrijven geadviseerd worden geen roebelrekeningen bij Gazprombank te openen. Sommige diplomaten denken dat de regels bewust ruimte laten voor discussie om landen in staat te stellen toch gas in te slaan.
Gazprom draait gaskraan naar Finland dicht
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is zaterdag zoals verwacht gestopt met het leveren van aardgas aan Finland. Dat meldt de Finse beheerder van het gasnetwerk. Gasum, een groothandelaar in gas van de Finse overheid, levert vanaf nu gas uit andere landen via een pijpleiding die Finland met Estland verbindt.
Rusland eist van Europese klanten dat ze hun gas voortaan in roebels afrekenen, ook als in contracten is afgesproken dat ze in bijvoorbeeld euro's of dollars zouden betalen. Finland weigerde dit. Eerder werden Polen en Bulgarije al om dezelfde reden afgesloten van het Russische gas.
De Finnen zijn lang niet zo afhankelijk van Russisch aardgas als andere landen in de Europese Unie. Het meeste gas dat Finland importeert komt weliswaar uit Rusland, maar de brandstof is slechts goed voor 5 procent van alle energie die het land verbruikt.